Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu zabrać się za formowanie.

formowanie
17 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, smarujemy ręce oliwą i formujemy 8 kulek. Zostawiamy je pod przykryciem na 15 minut.

przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu

4. Każdą kulę delikatnie rozciągamy na okrągłą mini pizzę.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pizze dekorujemy sosem, ulubionymi dodatkami i posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 8-10 minut, aż będą rumiane, a ser się roztopi. Serwujemy na ciepło.

Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej