Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, drożdże, sól i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posmarować farszem (serek wymieszany z przyprawami i tartym serem). Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
formowanie
formowanie
4. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
6. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
pieczenie
7. Wierzch ugotowanych precli smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Precle pieczemy przez 20 minut w w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min