Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, drożdże, sól i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posmarować farszem (serek wymieszany z przyprawami i tartym serem). Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
formowanie
5 min
formowanie
4. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
10 min
drugie wyrastanie
5. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
gotowanie ciasta
4 min
gotowanie ciasta
6. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Wierzch ugotowanych precli smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Precle pieczemy przez 20 minut w w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej