Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
2 min
przygotowywanie farszu
3. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli używamy świeżego, także musimy go posiekać. Otwieramy słoiczek SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami - to będzie baza do nadzienia.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części o podobnej wielkości.
formowanie
1 min
formowanie
5. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20 cm.
formowanie
1 min
formowanie
6. Rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy porcją SmakoWitej pasty z ziaren fasoli z ziołami, a następnie posypujemy obficie natką z czosnkiem. Pozostawiamy wolne brzegi i zwijamy jak roladę.
formowanie
1 min
formowanie
7. Następnie przecinamy każdą roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
8. Tak uformowane wianuszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut, zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
17 min
pieczenie
9. Wyrośnięte zawijańce smarujemy z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy \"góra-dół\" w temperaturze 180 stopni przez 17 minut. Upieczone wypieki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 1 kwietnia 2017 o 21:22

    Rok musiałam przeczekać aby spróbować w koncu ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim i efekt WOW 🙂 Suszony niestety się chowa, choć przy braku świeżego daje radę . I tak pyszne!!!

  • Beata 11 sierpnia 2016 o 01:00

    Zastanawiam się, ile dodać suszonego czosnku niedźwiedziego (taki mam) aby nie przesadzić. Proszę o podpowiedź. B.

    • Tosia 11 sierpnia 2016 o 17:26

      Suszony jest słabiutki, więc śmiało 2-3 łyżki i jeszcze bym dodała posiekany ząbek czosnku, ten smak i tak po drodze gdzieś złagodnieje 🙂

  • Majka 9 maja 2016 o 20:13
    Ocena:

    Przepyszne 🙂 Zrobiłam ze suszonym czosnkiem(który przypadkiem wpadł mi w ręce), będę polować na świeży ale wypróbuję również wszystkie alternatywy 🙂

  • Asia 7 maja 2016 o 17:53

    Właśnie zjadłam jedną jeszcze gorącą i są przepyszne.

  • Magda 4 maja 2016 o 23:42

    Zawijańce wyszły genialnie – zamiast czosnku niedźwiedziego świeżego użyłam suszonego, ale efekt w smaku i tak był 🙂 Teraz moja druga połówka ma w zamrażalniku zapas smacznej przekąski do pracy 😀 Dzięki !

  • Majka 4 maja 2016 o 23:21
    Ocena:

    Wyglądają smakowicie i jeśli tylko uda mi się zdobyć czosnek niedźwiedzi – robię 🙂

  • blogmatki.pl 1 maja 2016 o 13:05

    Musze koniecznie wypróbować przepis. Uwielbiam domowe wypieki.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej