Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem. Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając \"ramki: ciasta wolne.
formowanie
3 min
formowanie
5. Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej