Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Zaczyn poolish do wigilijnej bagietki to 150 g mąki pszennej chlebowej oraz 150 ml wody. Wymieszaj z 2 g suszonych drożdży i odstaw pod przykryciem na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu poolish dodaj pozostałe składniki na wigilijną bagietkę z kapustą. Zagnieć bardzo elastyczne i dosyć luźne ciasto na bagietkę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na wigilijną bagietkę z kapustą odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości. W połowie czasu złóż ciasto jak kopertę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na wigilijną bagietkę z kapustą dzielimy według uznania na dwie, trzy lub cztery części. Formujemy podłużne bagietki i układamy w formie. Jeśli nie posiadamy formy do bagietek, układamy bagietki na pergaminie, oddzielając jedną od drugiej zakładką z papieru.
pieczenie bagietek
30 min
pieczenie bagietek
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni C. Wyrośnięte bagietki pieczemy przez ok. 15-20 min. lub do momentu, aż będą rumiane i wypieczone. Jeśli pieczemy dwie bagietki, wydłużamy czas pieczenia do ok. 30 min.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej