Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty chrzan, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
formowanie
2 min
formowanie
2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka połowę ciasta, na środku umieszczamy 3 jajka ugotowane na twardo i przykrywamy je resztą ciasta. Jajka można posypać ziołami dla wzmocnienia smaku. Polecam majeranek suszony.
wyrastanie
105 min
wyrastanie
3. Formę przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę i 45 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej