Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajko, bakalie i aktywny zakwas. W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie. Dodajemy je stopniowo do ciasta i wyrabiamy je mikserem 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze kilka minut, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Formę do babki smarujemy miękkim masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi (lub np. otrębami). Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy wałek, który przekładamy do formy, tworząc okrąg wokół komina. Formę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy pieczemy przez 40 minut. Następnie otwieramy piekarnik, odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy babkę na blachę. dopiekamy z drugiej strony jeszcze 15 minut. Upieczony chlebek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 55 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 55 min