Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki ciasta (oprócz jajka) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Składniki na wielkanocne bułeczki zaplatane łączymy ze sobą w dużej misce i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut do momentu, aż ciasto nie będzie lepić się do dłoni.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na wielkanocne bułeczki zaplatane oprószamy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut, do podwojenia objętości.
formowanie
14 min
formowanie
3. Ciasto na wielkanocne bułeczki zaplatane przekładamy na blat kuchenny lub stolnicę i dzielimy na 32 paski. Każdy pasek rolujemy, łączymy po 4 i zaplatamy bułeczki jak pokazano na zdjęciu. Na koniec zbieramy razem wszystkie końce i odwracamy bułeczki. W ten sposób uzyskamy efektowną plecioną bułeczkę. W podobny sposób zaplatamy wszystkie bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane wielkanocne bułeczki zaplatane układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Gdy wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajkiem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wielkanocne bułeczki zaplatane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i pieczemy przez ok. 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej