Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki do nich już macie w swojej kuchni. Wszystkie składniki ciasta najlepiej mieć w temperaturze pokojowej. Z podanych składników upieczecie 8 bułeczek.
Główną rolę odgrywa tutaj mąka pszenna typ 550, która zapewnia bułeczkom idealną teksturę i puszystość. Dodatek gęstego jogurtu naturalnego to sekret ich wyjątkowej miękkości i lekko wilgotnej struktury, dzięki czemu bułeczki długo zachowują świeżość. W przepisie wykorzystałam drożdże instant, które gwarantują, że ciasto będzie rosło szybko i równomiernie. Dodatek niewielkiej ilości cukru oraz soli podkreśli smak ciasta. Na koniec, przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem, aby nadać im pięknego, złocistego koloru oraz apetyczny połysk.
Przygotowanie tych wielkanocnych bułeczek to także doskonała okazja, by spędzić czas z rodziną – zwłaszcza zaplatanie ciasta może być wspaniałą zabawą dla dzieci. Dzięki temu nie tylko przygotujecie coś wyjątkowego do jedzenia, ale również stworzycie niezapomniane wspomnienia.
Zapraszam Was do przygotowania tych przepysznych, zaplatanych bułeczek wielkanocnych. Niech te świąteczne dni będą pełne radości, spokoju i oczywiście – pysznego jedzenia.
Kolorowe jajeczka do wielkanocnych bułeczek
Jeśli chcecie tak jak ja ozdobić swoje bułeczki kolorowymi jajeczkami, to mam dla Was całkowicie zdrową i naturalną metodę barwienia. Jajka przepiórcze ugotowane na twardo barwimy w naturalnych barwnikach na takie kolory:
- RÓŻOWY – burak starty zalany wrzątkiem, z dodatkiem łyżki octu.
- ŻÓŁTY – łyżka kurkumy zalana wrzątkiem z łyżką octu.
- NIEBIESKI – poszatkowana czerwona kapusta zalana wrzątkiem i gotowana kilka minut.
Gdy napary wystygną, odcedzamy je i do płynu wkładamy obrane jajka.
Więcej przepisów na pyszne bułeczki
Dla fanów wyrazistych smaków mam jeszcze bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Zachęcam do dzielenia się wrażeniami
Podzielcie się w komentarzach Waszymi doświadczeniami z pieczenia tych pysznych bułeczek! Lubię czytać, jak smakowały Wam domowe wypieki 🙂
Boskie, niebo w buzi…
Rzeczywiście udały się wyjątkowo pysznie