Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Z podanych składników odkładamy na kruszonkę 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła. Do misy wsypujemy resztę mąki, cukru, dodajemy drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku pozostałego zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygotowanie kruszonki
5 min
przygotowanie kruszonki

3. Łączymy 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła i ucieramy na kruszonkę.

formowanie
5 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek o zaostrzonych końcówkach.

formowanie
5 min
formowanie

5. Zaplatamy warkocz, końce chałki zawijamy pod spód.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Tak uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

pieczenie
30 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałkę smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut, aż będzie rumiana.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej