Uważam, że Wielkanoc bez chałki to straszna chała, dlatego u mnie na stole na pewno znajdzie się miejsce dla drożdżowego warkocza z kruszonką 🙂 A u Was?
Może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy na domowe chałki? Doskonałym wyborem będzie na przykład bananowa chałka z gorzką czekoladą. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Jeśli natomiast nie możecie spożywać glutenu, to mam przepis na chałkę bezglutenową przygotowaną na bazie uniwersalnej mąki bezglutenowej. Polecam!
Chalka wspaniala , Nic nie musialam zmieniac
Przepyszna zjedlismy pol jak byla jeszcze goraca?????????
Nie dziwię się! 🙂
Najpyszniejasza chalka z kruszonka jaka jadelam
Zjedlismy pol chalki na gpraco?????????
Dziekuje ZA wspanialy przepis
Tea pieke dzisial , pszenne buleczki na zakwasie pszennym
Dziekuje I pozdrawiam ❤️?❣️
Ewa z Florydy
Bardzo się cieszę, że smakowała. Jeśli masz doświadczenie z zakwasem, polecam też spróbować wersji na zakwasie 🙂
Na serio byłoby przyjemniej gdyby było napisane ile czego trzeba dodać a nie skrolowac co chwilę żeby zobaczyć jaka była gramatura składników żeby odjac z tego to co potrzebujemy na kruszonkę ? bez sensu! Kto pisze w taki sposób przepisy?
Z podanych składników odkładamy na kruszonkę 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła – cała reszta do chałki.
Dziękuję za uwagi. Wezmę je pod uwagę przy najbliższej okazji.
Pozdrawiam 🙂
Chałka wyszła smaczna ale przepis proszę trochę poprawić, bo
1) nie wiadomo ile tego masła dać do ciasta,
2) które składniki wchodzą w skład kruszonki.
Ja pomyślałam, że trzeba całe masło dać po czym zorientowałam się, że nie mam masła na kruszonkę. Ale udało mi się opanować sytuację i wszystko skończyło się dobrze.