Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek o zaostrzonych końcówkach. Zaplatamy warkocz, końce chałki zawijamy pod spód.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut. W tym czasie łączymy mąkę, cukier i masło, ucieramy na kruszonkę.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałkę smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut, aż będzie rumiana.
Smakowita
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min