Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Z podanych składników odkładamy na kruszonkę 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła. Do misy wsypujemy resztę mąki, cukru, dodajemy drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku pozostałego zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygotowanie kruszonki
5 min
przygotowanie kruszonki

3. Łączymy 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła i ucieramy na kruszonkę.

formowanie
5 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek o zaostrzonych końcówkach.

formowanie
5 min
formowanie

5. Zaplatamy warkocz, końce chałki zawijamy pod spód.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Tak uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

pieczenie
30 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałkę smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut, aż będzie rumiana.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 14 kwietnia 2022 o 18:03

    Na serio byłoby przyjemniej gdyby było napisane ile czego trzeba dodać a nie skrolowac co chwilę żeby zobaczyć jaka była gramatura składników żeby odjac z tego to co potrzebujemy na kruszonkę 🙈 bez sensu! Kto pisze w taki sposób przepisy?

    • Małgosia 14 kwietnia 2022 o 20:22

      Z podanych składników odkładamy na kruszonkę 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła – cała reszta do chałki.
      Dziękuję za uwagi. Wezmę je pod uwagę przy najbliższej okazji.
      Pozdrawiam 🙂

  • Nuta 28 kwietnia 2020 o 20:01

    Chałka wyszła smaczna ale przepis proszę trochę poprawić, bo
    1) nie wiadomo ile tego masła dać do ciasta,
    2) które składniki wchodzą w skład kruszonki.
    Ja pomyślałam, że trzeba całe masło dać po czym zorientowałam się, że nie mam masła na kruszonkę. Ale udało mi się opanować sytuację i wszystko skończyło się dobrze.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej