Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól, startą skórkę z pomarańczy, miód i ewentualnie wodę z kwiatów pomarańczy. Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłe mleko. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska miękką, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto urosło.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
Po upływie tego czasu podziel ciato na 4 równe części. Z każdej części ufomuj rulon i pokrój wzdłuż na 3 części nie krojąc do końca z jednej strony (tak aby ciasto trzymało się w jednym miejscu razem, a z tego miejsca odchodziły 3 odnogi). Zapleć tak nadkrojone ciasto w warkocza. Powtórz czynność w stosunku do reszty ciasta. Ułóż gotowe warkocze na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw je przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce jeszcze n 1 godzinę, aby urosły.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw warkocze i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 20 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 20 min