Nigdy nie byłam dobra w zaplataniu warkoczyków. Od dziecka wyręczała mnie w tym mama, rzeźbiąc na mojej głowie co raz to bardziej skomplikowane zawijasy i kłoski. Nic się w tej kwestii nie zmieniło, choć powoli się uczę. Póki co kłoski i warkoczyki kojarzą mi się z kolejnymi piekarniczymi eksperymentami.
Ciasto do warkoczyków jest mocno pomarańczowe. Poza aromatyczną skórką dodałam jeszcze pewien tajemniczy składnik, który doprawia moje wypieki już od jakiegoś czasu – wodę z kwiatów pomarańczy. Nie jest ona w typowy sposób pomarańczowa, nie pachnie owocami, ale idealnie uzupełnia szczególnie pomarańczowe wypieki.
Dzisiejsze warkoczyki są słodkie, w konsystencji i smaku przypominają trochę chałkę. W końcu obie wymagają plątania. Taki warkoczyk idealnie sprawdzi się w towarzystwie twarożku i dżemu, popity dobrą kawą.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. Natomiast jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Innym, ale smakowitym wypiekiem jest domowy chleb tostowy.
Hej,
Warkoczyki wygladaja oblednie, tak z reszta jak i inne wasze przepisy tu na blogu 🙂
Nie uzywam nigdy drozdzy suszonych tylko swieze. Zastanawiam sie wiec ile swiezych mi potrzeba do tego przepisu?
I jeszcze jednio: gdzie kupic te wode z kwiatow pomaranczy?
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Pozdrawiam,
Tamara
Dzień dobry,
1 łyżeczka drożdży suchych to ok. 12g drożdży świeżych. Proszę jednak pamiętać, żeby najpierw rozpuścić je w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru, aby je uaktywnić.
Jeśli chodzi o wodę z kwiatów pomarańczy to kupiłam ją w sklepie Kuchnie świata w Gdańsku, ale wiem, że ten sklep znajduje się również w innych miastach.
Pozdrawiam,