Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże i sól. W rondlu topimy masło, dodajemy do suchych składników na przemian z letnim mlekiem. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
10 min
formowanie
3, Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą na oprószonym mąką blacie delikatnie wałkujemy na cienki i krągły podpłomyk.
odpoczywanie ciasta
5 min
odpoczywanie ciasta
4. W trakcie wałkowania układamy przyszłe podpłomyki na oprószonej mąką tacy. Przykrywamy je na ten czas ściereczką, aby nie wyschły.
smażenie
60 min
smażenie
5. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż będą rumiane. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej