Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu

1. Mieszamy składniki zaczynu na toskański chleb bez soli w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Następnego dnia wsypujemy mąkę do misy, dodajemy zaczyn i drożdże. Wlewamy oliwę oraz letnią wodę, wyrabiamy stopniowo ciasto przez ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto na toskański chleb bez soli odstawiamy pod przykryciem do wyrastania.

wyrastanie
105 min
wyrastanie

3. Ciasto na toskański chleb bez soli wyrasta przez 45 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do wysmarowanej oliwą kub wyłożonej pergaminem formy. Ponownie odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Wyrośnięte ciasto na toskański chleb bez soli smarujemy oliwą. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

smakowanie
smakowanie

5. Upieczony bochenek toskańskiego chleba bez soli wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu kroimy w smakowite pajdy.

Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 3 lutego 2023 o 18:14

    Witam serdecznie,zaintrygował mnie przepis ze względu na dietę bezsolną i tu mam pytanie czy zaczyn może stać dłużej niż 10 godzin?Pozdrawiam

    • Małgosia 4 lutego 2023 o 00:07

      Podany czas jest w zasadzie orientacyjny. W bardzo ciepłym pomieszczeniu będzie krótszy, w chłodniejszym za to się wydłuży. Zaczyn powinien mocno bąbelkować, przestać rosnąć, a nawet leciutko zacząć opadać.

  • ola 9 maja 2021 o 19:35
    Ocena:

    czy można użyć mąki pełnoziarnistej ? jeśli tak to w tej samej ilości?

    • Małgosia 10 maja 2021 o 00:38

      Można próbować, chociaż z pewnością będzie trzeba dolać więcej wody i być może zmniejszyć ilość drożdży w zaczynie. Nie podam dokładnych proporcji bez przetestowania, bo to już będzie zupełnie inny chleb. Nasuwa mi się pytanie, czy zamiast eksperymentować, nie lepiej skorzystać z innego przepisu? Na blogu jest wiele propozycji na chleby na bazie mąki pełnoziarnistej.
      Pozdrawiam 🙂

  • Kasia 4 sierpnia 2017 o 12:51

    Czy można do niego dodawać ziarna? Jakoś zmienią się proporcje? Jak długo chleb zachowuje świeżość?

    • Tosia 4 sierpnia 2017 o 14:54

      Można dać tak do 60 g ziaren, jeśli więcej to będzie trzeba zwiększyć ilość wody.
      Co do świeżości, wiele zależy np. od sposoby przechowywania. Myślę, że przy dobrych wiatrach kilka dni.

  • Małgorzata 4 maja 2017 o 14:18
    Ocena:

    Chleb super!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej