Szybki chleb domowy w mniej niż 3 godziny
Pieczenie domowego chleba na pierwszy rzut oka może wydawać się zadaniem wymagającym dużo czasu i wiedzy. Jednak z odpowiednim przepisem staje się to zadziwiająco proste i przyjemne. Szybki chleb domowy to idealny przykład: jak w niespełna 2,5 godziny cieszyć się aromatycznym, świeżym pieczywem, wyjętym prosto z własnego piekarnika. Przygotowanie tego chleba nie wymaga specjalistycznych umiejętności ani drogich składników, co czyni go dostępnym dla każdego. Szybki chleb domowy to przepis, który doskonale sprawdzi się dla osób zabieganych i zapracowanych. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, a jego wyrabianie może odbywać się zarówno ręcznie, jak i z pomocą miksera planetarnego. Następnie ciasto potrzebuje jedynie czasu, aby w spokoju wyrosnąć i nabrać pełni smaku przed pieczeniem.
Prostota składników — tajemnica doskonałego smaku
Kluczem do sukcesu jest użycie nieskomplikowanych i łatwo dostępnych składników. Mąka, drożdże, sól, woda (lub mleko) i odrobina cukru, wystarczy, aby stworzyć idealny domowy bochenek. Cukier w tym przypadku nie służy słodzeniu, a jedynie jako „paliwo” dla drożdży, które dzięki temu szybciej zaczynają pracę, przyspieszając proces wyrastania ciasta. Zaczyn drożdżowy jest najważniejszym składnikiem w przygotowaniu tego chleba. Na szczęście przygotowanie zaczynu jest także bardzo proste. Więcej na jego temat przeczytacie w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy”. Wybór mąki do wypieku ma również duże znaczenie, ponieważ to ona decyduje o finalnej strukturze i smaku chleba.
Domowy chleb — dlaczego warto?
Pieczenie chleba w domu to przyjemność i radość z własnoręcznie przygotowanego pieczywa. Zapach świeżo upieczonego bochenka, który wypełnia dom to dodatkowa nagroda, za poświęcony czas w jego w przygotowanie. Zapewniam Was, że ten przepis jest wyjątkowo niekłopotliwy i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący domowy piekarz czy piekarka 🙂
Pochwalcie się jak udały się Wasze wypieki
Czy mój przepis na ten szybki domowy chleb przypadł Wam do gustu? Dajcie znać, jakie wrażenia macie po jego upieczeniu.
Gdy opanujecie do perfekcji jego wypiek, może skusicie się wypróbować inny szybki chlebek na drożdżach instant? Jeśli jesteście fanami słodkości, to polecę Wam równie szybki w przygotowaniu chlebek bananowy.
Niecierpliwie czekam na Wasze opinie! 🙂
Ja to czytam jestem pierwszy raz kucharz ze mnie marny a piekarz w cale ale logicznie i te wypowiedzi to chlebek super . biorę się do roboty i jestem pewny że będzie super chleb. mam dobre i mocne zęby ale do tego sklepowego potrzeba stalowych zębów a te skąd niby? tylko ten chlebek będę piekł ! i to prosty i super przepis. gratulacje pozdrawiam.
Pani Tosiu-jeśli użyję drożdży instant to nie robię zaczynu.Ale składniki zaczynu tzn.2 łyżki mąki i 50ml płynu normalnie dodaję do ciasta chlebowego?
Nie, w takim wypadku pomijamy te dodatki 🙂
Czy konieczne jest nacięcie chlebka? Ma to jakiś związek z tym, czy chlebek się uda, czy nie? Czy może chodzi tylko o względy estetyczne?
Dziś upiekłem ten chleb. Jest super:).
Zastanawiam się czy dałoby się go upiec na kamieniu i żeby wyrastał w koszyku?
Pozdrawiam
Czy mi się wydaje, czy wystarczy odwrócić proporcje cukru i soli a otrzymamy placek drożdżowy? No można by jeszcze dodać jajko, ale dla alergika niekoniecznie.
Zrobiłam go, ale upiekłam w naparowanym piekarniku przez co wyszedł bardzo mięciutki. Normalnie, jak pieczywo tostowe tylko z większymi porami. No i użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo z pszennej zrezygnowałam jakiś czas temu.
Ciekawa baza, teraz będę wprowadzała modyfikacje. Myślisz, że w tych proporcjach można drożdże zamienić na zakwas? Jeśli tak to ile byś ich dodała?
Na blogu są już gotowe przepisy na słodkie wypieki drożdżowe, więc proponuję coś wybrać: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/slodkie-wypieki/dowolny/dowolny/dowolny/
Jeśli chodzi o zmienianie proporcji z drożdży na zakwas, to nie jest takie łatwe, bo zmienia się absolutnie wszystko, proporcje, czas przygotowania itp.
Ale na blogu też już są przepisy na słodkie wypieki na zakwasie np. chałkę.
Upiekłam i jest pyszny 🙂
Cieszę się 🙂
Jaka konsystencja tego ciasta powinna być? Moje jest elastyczne, ale niesamowicie klei do rąk. Takie ma być? Nic nie modyfikowałem, mąka typ 650.
Elastyczne i na tyle nie powinno się kleić, aby móc ciasto przenieść do formy. Warto zatem podsypać dłonie/blat dodatkowo mąką.
A jakbym chciała zrobić ten chlebek z mąki żytniej razowej typ 2000 to jakie by musiały być proporcje? Z pszennej wychodził idealny a z żytniej wyszedł kamlot którym można zabić a do tego nie wyrósł pomimo tego że drożdże były świeże:(
Mąka żytnia razowa nadaje się tylko do wypieków na zakwasie, na drożdżach się nie uda.
Przykładowy przepis: https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/
Chlebek pyszny,piekłem 1-wszy raz i już pewnie chleba w sklepie nie kupię,jak bym tak jeszcze znalazł przepis na chlebek taki jak bułka paryska:)
Super!
A jeśli chodzi o bułkę paryską, takie przepisy są na blogu, więc zachęcam do korzystania z wyszukiwarki: https://smakowitychleb.pl/cebulowo-serowa-bulka-paryska/ i https://smakowitychleb.pl/bulka-paryska/
Witam. Mam zamiar go jutro upiec, jednak nie mam świeżych drożdży. Czy mogą być w proszku? A jak tak to tyle samo gram co świeżych?
Drożdże suszone ze świeżymi przeliczamy tak:
x suszonych drożdży instant = 2x drożdży świeżych 🙂
I jest mój pierwszy chleb ? A córcia mówi mamusiu przepyszny ??? coś czuje że teraz to już często będzie robiony ? dzięki za przepis ?
Super!
Super chleb 🙂 tyko wersja do druku by się przydała na stronie 😉
Pomyślimy, dzięki 🙂
Dzis upiekłem chleb wg przepisy i smakuje mega! Ja korzystałem z mleka i dałem 2 łyżeczki soli. Będę go piekł częściej 🙂
Wlasnie pieke swój pierwszy chlebek jestem ciekawa jaki bedzie w smaku jak na razie wszystko przebiega poprawnie pozdrawiam ?
Trzymam kciuki 🙂
Właśnie piekę, z podwójnej porcji. Mam nadzieję, że będzie dobry. Jutro dam znać jak wyszło.
Wyszedl super!
Piekę chlebki z tego przepisu od jakiś dwóch miesięcy i zawsze wychodzi choć za każdym razem są jakieś modyfikacje np mąką. Piekę zawsze z podwójnej porcji w brytwance 🙂 dzieci go uwielbiaja. Polecam tym leniwym jak ja nie lubię czekać a ten chlebek jest szybki i pyszny
Jesli zastosujemy drożdże insrant to musimy robic rozczyn?
Nie, na tym polega ich urok, że nie trzeba robić z nich rozczynu 🙂
Przepis super 🙂 wlasnie upieklam mój pierwszy w życiu chlebek i mi wyszedl 🙂
Ja pieklam 35 minut w piekarniku . Nie miałam akurat w domu mąki typ 650 ani 550 i dałam zwykłej typ 405 tylko troszke wiecej niz w przepisie bo ciasto sie za bardzo klejiło . Całe ciasto było mieszne tylko z mlekiem a nie z wodą 🙂
Pyszne …. 🙂 Dziekuję za przepis i Pozdrawiam serdecznie.
Napewno jeszcze nie raz upiekę chlebek z tego przepisu 🙂
Cieszę się, że wypiek się udał, potrzeba było więcej mąki, bo właśnie mąka 450 jest za lekka i do chlebów się nie bardzo nadaje. Jeśli chodzi o mleko to jak najbardziej można tak robić, tylko płyn musi być letni 🙂
Pieczemy termoobieg czy góra dół? Ania
Zawsze pieczemy góra-dół, a jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie.
Ajaj, ja rozpędem lecę kolejny raz na termoobiegu…:/ Wychodzi, ale po 30 minutach, po 35 najdalej muszę wyjmować. Czy termoobieg może być przyczyną tego, że chleb dość słabo idzie w górę w piekarniku?
Termoobieg daje 20 stopni temepratury więcej, więc wysusza i mocno przypieka chleb, ale jak nie rośnie w piekarniku to znaczy, że dano za mało drożdży, ciasto za krótko wyrastało, miało za zimno lub wybrano za dużą formę do ilości ciasta.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, spróbuję wobec tego z całego przepisu upiec. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A jakbym chciała, na próbę upiec malutki chlebek, tak z 1/3 porcji przepisu, to jak długo musiałabym go piec – to będzie moja pierwsza próba samodzielnego pieczenia chleba
Będę szczerza, to zupełnie bez sensu, 1/3 porcjo przepisu to by była jedna bułka! Szkoda czasu i energii, 450 g mąki na bochenek to i tak jest bardzo mało. Na pewno się uda, trzeba tylko robić według przepisu i odmierzać proporcje, trzymam kciuki i czekam na wrażenia 🙂
A ten na zdjęciu jest pieczony z dodatkiem wody,czy mleka?
To było akurat pół na pół, mleko z wodą 🙂
Z wielką obawą i pewnym sceptyzmem spróbowałem upiec swój pierwszy w życiu chleb. Żona pomagała w przygotowaniu, ale z nastawieniem otrzymania zakalca.
Wstawiliśmy do piekarnika (program automatycznego pieczenia chleba w piekarniku parowym; ok 50min) i przyglądaliśmy się z niecierpliwością jak chleb pięknie rośnie.
Po wyjęciu z piekarnika i foremki rozpłynął się po domu wabiący zapach chleba.
Za chwilę zleciały się moje kobiety (żona i córka) i zaczęły skubać jeszcze gorący chleb. Migiem otrzymałem tytuł Mistrza Piekarnictwa 🙂
Polecam przepis – bardzo prosty, a chlebek – super smaczny z chrupiącą skórką.
Super, bardzo miło mi to czytać i oczywiście zachęcam do korzystania z innych przepisów na blogu. Wypieki będą coraz lepsze 🙂
Moj tez wyszedl z tego przepisu.Dodalam tylko jeszcze 4 lyzki maki orkiszowej otreby siemie lnuane i troche maku ale dodalam wiecej mleka niz przepisie.Ladnie wyrosly posypalam pestkami dyni i slonecznuka.Sa smaczne polecam
Super!
robię drugie podejscie, po wyrośnięciu posmarowalam chleb wodą i nacięłam i po nacięciu chleb opadł – tak miało byc czy cos źle tym razem zrobiłam?
Jeśli chleb opadł to może oznaczać, że wyrastał po prostu za długo/ma za dużo drożdży/ciasto było zbyt luźne.
Po bardzo delikatnym nacięciu zawsze trzeba szybko włożyć chleb do piekarnika, bo ma on wtedy tendencję do opadaniu, a w piecu ma wtedy szansę szybko się podnieść 🙂
dodalam otrębów 15g i słonecznik 10g… zobaczymy co to wyjdzie… bo wyjdzie, prawda?
Wyjdzie, wyjdzie 🙂
Wyszedł… (: Mam większe dziury w chlebie niż u Ciebie na zdjęciu, ale albo to zalezy od tego, ze cisto było luźniejsze albo od tego ze bardzo je „klepałam”. Ale najważniejsze ze wyszedł! Bardzo dziękuję. Teraz czas na kolejne wyzwania!!!
Wspaniały przepis na pyszny chlebek. Cała rodzinka pokochała ten chlebek. Robię go w automacie do chleba -wiadomo wygodniej 🙂 dodaję jedynie dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek- chlebek lepiej wychodzi z foremki. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Teraz piecze się chałka. Nie mogę się doczekać.
Super, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał! Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
a bez foremki wyjdzie?
Wyjdzie, można ciasto podsypać mąką, aby się nie kleiło, uformować bochenek, przełożyć go do wiklinowego koszyka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem odwrócić dnem do góry, przerzucić na blachę i wstawić do piekarnika 🙂
Dziś upiekłam ten chlebek. Zmieniłam mąkę, tzn. 250 g mąki pszennej i 200 g mąki żytniej. Użyłam dodatkowo 50 ml mleka. I zamiast drożdży świeżych suszone instant, więc bez zaczynu. Zatem chlebek może troszkę inny niż w przepisie. Wyrabiałam w automacie. Piekłam w piekarniku. Wydaje się smaczny. To moje pierwsze doświadczenia z domowym pieczeniem chleba. Główne spostrzeżenie po upieczeniu drugiego dopiero chleba w domu, że jest zupełnie inny niż ze sklepu.
Koniecznie musze wypróbować ten chlebus! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam 🙂
Czekam na wrażenia i pozdrawiam 🙂
Piekę chlebek jeszcze szybciej.Po półtorej godzinie mam gotowy.
Tak, jest to możliwe, że już po godzinie się piecze, ale drożdże potrzebują też czasu, aby ciasto ładnie podniosło, to nie wyścigi, a za dużo drożdży użyć też nie można 🙂
Pozdrawiam.
Przepis sam się prosi o wypróbowanie 🙂 Myślicie, że dobrze wyjdzie jeśli wykorzystam też mąkę pełnoziarnistą, np. 200g + 250g mąka biała?
Tak, chociaż ciasto będzie prawdopodobnie potrzebowało odrobiny więcej wody, bo mąka pełnoziarnista wymaga jej więcej, ale to pewnie będzie kwestia dodatkowych 30-50 ml 🙂