Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę. Zalewamy letnim (lecz nie gorącym) mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W tym czasie do misy wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wlewając letni płyn, powoli wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju i posypujemy bułką tartą/otrębami. Przekładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskujemy zimną wodą, delikatnie nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do pieca. Pieczemy 40 minut.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • stanislaw 16 listopada 2020 o 19:01

    Ja to czytam jestem pierwszy raz kucharz ze mnie marny a piekarz w cale ale logicznie i te wypowiedzi to chlebek super . biorę się do roboty i jestem pewny że będzie super chleb. mam dobre i mocne zęby ale do tego sklepowego potrzeba stalowych zębów a te skąd niby? tylko ten chlebek będę piekł ! i to prosty i super przepis. gratulacje pozdrawiam.

  • Izabela 30 września 2020 o 16:51

    Pani Tosiu-jeśli użyję drożdży instant to nie robię zaczynu.Ale składniki zaczynu tzn.2 łyżki mąki i 50ml płynu normalnie dodaję do ciasta chlebowego?

  • Katarzyna 17 kwietnia 2020 o 20:20

    Czy konieczne jest nacięcie chlebka? Ma to jakiś związek z tym, czy chlebek się uda, czy nie? Czy może chodzi tylko o względy estetyczne?

  • Irek 14 kwietnia 2020 o 14:52
    Ocena:

    Dziś upiekłem ten chleb. Jest super:).
    Zastanawiam się czy dałoby się go upiec na kamieniu i żeby wyrastał w koszyku?
    Pozdrawiam

  • Kasia 7 listopada 2019 o 07:06
    Ocena:

    Czy mi się wydaje, czy wystarczy odwrócić proporcje cukru i soli a otrzymamy placek drożdżowy? No można by jeszcze dodać jajko, ale dla alergika niekoniecznie.
    Zrobiłam go, ale upiekłam w naparowanym piekarniku przez co wyszedł bardzo mięciutki. Normalnie, jak pieczywo tostowe tylko z większymi porami. No i użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo z pszennej zrezygnowałam jakiś czas temu.
    Ciekawa baza, teraz będę wprowadzała modyfikacje. Myślisz, że w tych proporcjach można drożdże zamienić na zakwas? Jeśli tak to ile byś ich dodała?

  • Olesia 13 października 2019 o 21:10

    Upiekłam i jest pyszny 🙂

  • Bartek 19 sierpnia 2019 o 19:38

    Jaka konsystencja tego ciasta powinna być? Moje jest elastyczne, ale niesamowicie klei do rąk. Takie ma być? Nic nie modyfikowałem, mąka typ 650.

    • Tosia 21 sierpnia 2019 o 12:14

      Elastyczne i na tyle nie powinno się kleić, aby móc ciasto przenieść do formy. Warto zatem podsypać dłonie/blat dodatkowo mąką.

  • Daria 20 czerwca 2019 o 10:24

    A jakbym chciała zrobić ten chlebek z mąki żytniej razowej typ 2000 to jakie by musiały być proporcje? Z pszennej wychodził idealny a z żytniej wyszedł kamlot którym można zabić a do tego nie wyrósł pomimo tego że drożdże były świeże:(

  • Andrzej 8 marca 2019 o 17:08

    Chlebek pyszny,piekłem 1-wszy raz i już pewnie chleba w sklepie nie kupię,jak bym tak jeszcze znalazł przepis na chlebek taki jak bułka paryska:)

  • Marta 10 listopada 2018 o 23:01

    Witam. Mam zamiar go jutro upiec, jednak nie mam świeżych drożdży. Czy mogą być w proszku? A jak tak to tyle samo gram co świeżych?

    • Tosia 12 listopada 2018 o 19:25

      Drożdże suszone ze świeżymi przeliczamy tak:
      x suszonych drożdży instant = 2x drożdży świeżych 🙂

  • Inka 6 lipca 2018 o 18:05

    I jest mój pierwszy chleb ? A córcia mówi mamusiu przepyszny ??? coś czuje że teraz to już często będzie robiony ? dzięki za przepis ?

  • Anelia 13 maja 2018 o 23:26

    Super chleb 🙂 tyko wersja do druku by się przydała na stronie 😉

  • Krzysztif 19 grudnia 2017 o 22:24

    Dzis upiekłem chleb wg przepisy i smakuje mega! Ja korzystałem z mleka i dałem 2 łyżeczki soli. Będę go piekł częściej 🙂

  • Gosia 22 listopada 2017 o 17:35

    Wlasnie pieke swój pierwszy chlebek jestem ciekawa jaki bedzie w smaku jak na razie wszystko przebiega poprawnie pozdrawiam ?

  • Ania 8 lipca 2017 o 22:32

    Właśnie piekę, z podwójnej porcji. Mam nadzieję, że będzie dobry. Jutro dam znać jak wyszło.

  • Sylwia 24 marca 2017 o 16:29

    Piekę chlebki z tego przepisu od jakiś dwóch miesięcy i zawsze wychodzi choć za każdym razem są jakieś modyfikacje np mąką. Piekę zawsze z podwójnej porcji w brytwance 🙂 dzieci go uwielbiaja. Polecam tym leniwym jak ja nie lubię czekać a ten chlebek jest szybki i pyszny

  • Karol 16 października 2016 o 10:53

    Jesli zastosujemy drożdże insrant to musimy robic rozczyn?

  • Żaneta 20 sierpnia 2016 o 20:37
    Ocena:

    Przepis super 🙂 wlasnie upieklam mój pierwszy w życiu chlebek i mi wyszedl 🙂
    Ja pieklam 35 minut w piekarniku . Nie miałam akurat w domu mąki typ 650 ani 550 i dałam zwykłej typ 405 tylko troszke wiecej niz w przepisie bo ciasto sie za bardzo klejiło . Całe ciasto było mieszne tylko z mlekiem a nie z wodą 🙂
    Pyszne …. 🙂 Dziekuję za przepis i Pozdrawiam serdecznie.
    Napewno jeszcze nie raz upiekę chlebek z tego przepisu 🙂

    • Tosia 22 sierpnia 2016 o 12:30

      Cieszę się, że wypiek się udał, potrzeba było więcej mąki, bo właśnie mąka 450 jest za lekka i do chlebów się nie bardzo nadaje. Jeśli chodzi o mleko to jak najbardziej można tak robić, tylko płyn musi być letni 🙂

  • ania 2 sierpnia 2016 o 15:30

    Pieczemy termoobieg czy góra dół? Ania

    • Tosia 3 sierpnia 2016 o 08:48

      Zawsze pieczemy góra-dół, a jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie.

      • Jarek 3 grudnia 2016 o 22:30

        Ajaj, ja rozpędem lecę kolejny raz na termoobiegu…:/ Wychodzi, ale po 30 minutach, po 35 najdalej muszę wyjmować. Czy termoobieg może być przyczyną tego, że chleb dość słabo idzie w górę w piekarniku?

        • Tosia 4 grudnia 2016 o 17:51

          Termoobieg daje 20 stopni temepratury więcej, więc wysusza i mocno przypieka chleb, ale jak nie rośnie w piekarniku to znaczy, że dano za mało drożdży, ciasto za krótko wyrastało, miało za zimno lub wybrano za dużą formę do ilości ciasta.

  • Sonia 21 lipca 2016 o 10:44

    Dziękuję bardzo za odpowiedź, spróbuję wobec tego z całego przepisu upiec. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Sonia 20 lipca 2016 o 20:36

    A jakbym chciała, na próbę upiec malutki chlebek, tak z 1/3 porcji przepisu, to jak długo musiałabym go piec – to będzie moja pierwsza próba samodzielnego pieczenia chleba

    • Tosia 20 lipca 2016 o 21:44

      Będę szczerza, to zupełnie bez sensu, 1/3 porcjo przepisu to by była jedna bułka! Szkoda czasu i energii, 450 g mąki na bochenek to i tak jest bardzo mało. Na pewno się uda, trzeba tylko robić według przepisu i odmierzać proporcje, trzymam kciuki i czekam na wrażenia 🙂

  • justyna 27 lutego 2016 o 09:25

    A ten na zdjęciu jest pieczony z dodatkiem wody,czy mleka?

  • James 3 stycznia 2016 o 13:14

    Z wielką obawą i pewnym sceptyzmem spróbowałem upiec swój pierwszy w życiu chleb. Żona pomagała w przygotowaniu, ale z nastawieniem otrzymania zakalca.
    Wstawiliśmy do piekarnika (program automatycznego pieczenia chleba w piekarniku parowym; ok 50min) i przyglądaliśmy się z niecierpliwością jak chleb pięknie rośnie.
    Po wyjęciu z piekarnika i foremki rozpłynął się po domu wabiący zapach chleba.
    Za chwilę zleciały się moje kobiety (żona i córka) i zaczęły skubać jeszcze gorący chleb. Migiem otrzymałem tytuł Mistrza Piekarnictwa 🙂
    Polecam przepis – bardzo prosty, a chlebek – super smaczny z chrupiącą skórką.

    • Tosia 4 stycznia 2016 o 13:41

      Super, bardzo miło mi to czytać i oczywiście zachęcam do korzystania z innych przepisów na blogu. Wypieki będą coraz lepsze 🙂

  • marzena 1 grudnia 2015 o 15:41

    Moj tez wyszedl z tego przepisu.Dodalam tylko jeszcze 4 lyzki maki orkiszowej otreby siemie lnuane i troche maku ale dodalam wiecej mleka niz przepisie.Ladnie wyrosly posypalam pestkami dyni i slonecznuka.Sa smaczne polecam

  • Ula 26 października 2015 o 08:15

    robię drugie podejscie, po wyrośnięciu posmarowalam chleb wodą i nacięłam i po nacięciu chleb opadł – tak miało byc czy cos źle tym razem zrobiłam?

    • Tosia 26 października 2015 o 12:24

      Jeśli chleb opadł to może oznaczać, że wyrastał po prostu za długo/ma za dużo drożdży/ciasto było zbyt luźne.
      Po bardzo delikatnym nacięciu zawsze trzeba szybko włożyć chleb do piekarnika, bo ma on wtedy tendencję do opadaniu, a w piecu ma wtedy szansę szybko się podnieść 🙂

  • Ula 24 października 2015 o 11:10

    dodalam otrębów 15g i słonecznik 10g… zobaczymy co to wyjdzie… bo wyjdzie, prawda?

    • Tosia 24 października 2015 o 20:27

      Wyjdzie, wyjdzie 🙂

    • Ula 25 października 2015 o 15:06

      Wyszedł… (: Mam większe dziury w chlebie niż u Ciebie na zdjęciu, ale albo to zalezy od tego, ze cisto było luźniejsze albo od tego ze bardzo je „klepałam”. Ale najważniejsze ze wyszedł! Bardzo dziękuję. Teraz czas na kolejne wyzwania!!!

  • Aga 24 września 2015 o 20:19

    Wspaniały przepis na pyszny chlebek. Cała rodzinka pokochała ten chlebek. Robię go w automacie do chleba -wiadomo wygodniej 🙂 dodaję jedynie dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek- chlebek lepiej wychodzi z foremki. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
    Teraz piecze się chałka. Nie mogę się doczekać.

    • Tosia 25 września 2015 o 10:46

      Super, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał! Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂

  • annia 14 września 2015 o 09:38

    a bez foremki wyjdzie?

    • Tosia 14 września 2015 o 10:19

      Wyjdzie, można ciasto podsypać mąką, aby się nie kleiło, uformować bochenek, przełożyć go do wiklinowego koszyka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem odwrócić dnem do góry, przerzucić na blachę i wstawić do piekarnika 🙂

  • Ania 5 sierpnia 2015 o 23:17

    Dziś upiekłam ten chlebek. Zmieniłam mąkę, tzn. 250 g mąki pszennej i 200 g mąki żytniej. Użyłam dodatkowo 50 ml mleka. I zamiast drożdży świeżych suszone instant, więc bez zaczynu. Zatem chlebek może troszkę inny niż w przepisie. Wyrabiałam w automacie. Piekłam w piekarniku. Wydaje się smaczny. To moje pierwsze doświadczenia z domowym pieczeniem chleba. Główne spostrzeżenie po upieczeniu drugiego dopiero chleba w domu, że jest zupełnie inny niż ze sklepu.

  • Kathy 5 lipca 2015 o 22:34
    Ocena:

    Koniecznie musze wypróbować ten chlebus! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam 🙂

  • Irena 3 lipca 2015 o 11:05

    Piekę chlebek jeszcze szybciej.Po półtorej godzinie mam gotowy.

    • Tosia 3 lipca 2015 o 13:59

      Tak, jest to możliwe, że już po godzinie się piecze, ale drożdże potrzebują też czasu, aby ciasto ładnie podniosło, to nie wyścigi, a za dużo drożdży użyć też nie można 🙂
      Pozdrawiam.

  • Ewa 26 czerwca 2015 o 11:24

    Przepis sam się prosi o wypróbowanie 🙂 Myślicie, że dobrze wyjdzie jeśli wykorzystam też mąkę pełnoziarnistą, np. 200g + 250g mąka biała?

    • Tosia 27 czerwca 2015 o 15:00

      Tak, chociaż ciasto będzie prawdopodobnie potrzebowało odrobiny więcej wody, bo mąka pełnoziarnista wymaga jej więcej, ale to pewnie będzie kwestia dodatkowych 30-50 ml 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej