Przepis

przygotowywanie farszu
15 min
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Odkładamy 150 g szpinaku do ciasta, resztę zostawiamy na patelni. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i świeżym szpinakiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do szpinaku, razem z miodem. Dodajemy kwaśną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz doprawiamy i studzimy.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wcześniej przygotowany szpinak. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
formowanie
1 min
formowanie
5. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca.
formowanie
1 min
formowanie
6. Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
7. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
8. Wyrośnięty wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, następnie posypujemy chlebek z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej