Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne \"ramki\".
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół. Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Chlebek wyciągamy z formy, studzimy na kratce, podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 35 min