Choinka na święta może być ze szpinaku, czyli szpinakowa choinka. Jeśli spodobał Wam się zeszłoroczny przepis na szpinakowy wieniec ,to jestem pewna, że zachwyci Was i dzisiejszy pomysł. W tym roku proponuję świąteczny stół ozdobić jadalną choinką – oczywiście w kolorze zielonym i o smaku szpinaku 🙂
Część szpinaku ląduje w drożdżowym cieście, reszta jest farszem między dwoma płatami ciasta. Przepis na farsz do szpinakowej choinki jest dosyć podstawowy. Można go śmiało urozmaicić np. o suszoną żurawinę i kozi ser jak w przepisie na chlebek odrywany.
Do świątecznego menu będą pasować też drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami. To fantastyczny dodatek do barszczu, zupy grzybowej albo po prostu jako przekąska między posiłkami.
Drożdże są ważnym składnikiem szpinakowej choinki. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne. Wymaga spędzenia zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok. Smakowity chleb jest fantastyczną stroną. Upiekłam rano choinkę . Była ozdobą stołu.
Super!
Ta zielona choinka jest niezwykle ciekawa i w zasadzie prosta do zrobienia. Świetny pomysł to jej kształt . I wygląda super. Dziękuję, zrobie w okresie świątecznym. Dzieciaki bronią się przed słodkim, będą więc mieć zdrowiej.
Choinka od lat jest hitem stołu. Ładna i smaczna. Osobiście zamiast kremówki lub śmietany dodaje do szpinaku ser feta (dobrze rozdrobniony by nie było „gruzełkow”. Pozdrawiam