Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wbijamy jajko, dodajemy topione masło i stopniowo wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 lub 12 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek długości min. 40 cm. Koniec wałeczka zawijamy tak, aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając przez otwór. Przekładamy jeszcze dwa-trzy razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku. Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Kajzerki pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać przyprawą do piernika lub kakaem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej