Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy, starty na drobnej tarce imbir oraz miód. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku tworząc zgrabną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożona pergaminem. Po dwóch stronach zabezpieczamy zrolowanymi ściereczkami, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bagietkę pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ok. 18 minutach powinna być upieczona i rumiana.
Smakowita
Upieczoną bagietkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min