Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Przygotuj puree dyniowe i ostudź. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże i sól. Zetrzyj do środka obrany ze skórki imbir i dodaj puree dyniowe. Zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj równy rulon. Ułóż rulony na nieprzywierającej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze, oddzielając je szmatkami jak na zdjęciu. Przykryj bagietki jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij szmatki z pomiędzy bagietek i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej