Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Przygotuj puree dyniowe i ostudź. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże i sól. Zetrzyj do środka obrany ze skórki imbir i dodaj puree dyniowe. Zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj równy rulon. Ułóż rulony na nieprzywierającej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze, oddzielając je szmatkami jak na zdjęciu. Przykryj bagietki jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij szmatki z pomiędzy bagietek i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
*Puree dyniowe uzyskasz przez ugotowanie dyni w niewielkiej ilości wody. Jak zmięknie, zmiksuj ją blenderem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min