Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do suchych składników wbijamy jajko. Dodajemy na przemian masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, każdą wałkujemy na cienki placek i zawijamy jak naleśnik. Boki \"roladki\" zawijamy tworząc rogala i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane rogale przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych rogalów smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej