Niedawno piekąc croissanty z domowego ciasta francuskiego przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam maślanych rogalików. Takich mlecznych i rumianych, które idealnie sprawdzą się w wersji śniadaniowej lub piknikowej.
Szybko zabrałam się do pracy, a przy okazji postanowiłam popróbować zawijać je w nowy sposób. Do tej pory ciasto wałkowałam na koło, z którego wycinałam trójkąty i zawijałam rogaliki. Tym razem formowałam z ciasta kulki, wałkowałam je na cienki placek i zawijałam jak naleśniki. Dopiero wtedy wywijałam rogi, otrzymując zgrabne rogale.
Sposób ten jest szybszy i nie wymaga odmierzana trójkątów od linijki. Ostatecznie domowe rogaliki nie muszą być równej wielkości, ważne, że są upieczone od serca 🙂
Czemu rogaliki pękają po upieczeniu?
Jeśli pękają podczas pieczenia, to powinny dłużej wyrastać po uformowaniu.
Jest jeszcze jeden sposób na formowanie rogalików. Ciasto rozwałkować na duży placek jak na pizzę i podzielić na 8 kawałków jak pizzę . Mamy prawie trójkąty bez kombinowania .Zwijamy od grubszego końca .
O tak, to bardzo wygodny sposób formowania rogalików. Na naszej stronie pokazujemy różne metody – dla każdego coś miłego 🙂
Czy jest możliwość zrobienia wieczorem rogali i na noc schować do lodówki?
Tak, tylko przed pieczeniem trzeba je doprowadzić do temperatury pokojowej 🙂
Bardzo dziękuję. Już przeglądałam. Przepisy cudne!
Rogaliki wyszły rewelacyjnie! Uratowała Pani mój honor,ponieważ zupełnie nie mam ręki do pieczenia pieczywa. A tu mi się pięknie udały 🙂 Upiekłam je na mące orkiszowej. Dziękuję i pozdrawiam. Moze jakiś przepis na buleczki itp.bez glutenu i nabiału? Byłabym bardzo wdzięczna 🙂
Cieszę się 🙂
A co do prośby o bułeczki, bez glutenu to raczej twarde, kruche gnioty wychodzą. Ale mogę zaproponować fajne bezglutenowe chleby: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ 🙂
Wspaniałe w każdym calu 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Rewelacja! Z dotychczas przetestowanych przeze mnie przepisów drożdżowych, ten jest najpyszniejszy, do tego bardzo przyjemny w wykonaniu. Zmniejszyłam o połowę ilość cukru, dzięki temu rogaliki świetnie smakują nie tylko ze słodkimi dodatkami 😉
Super 🙂 A z proporcjami cukru można śmiało eksperymentować.
Polecam też rogale na zakwasie!
Te rogaliki są rewelacyjne! Co prawda piekę je bez „posypek”, ale to ze względu na dzieci,które wciąż mnie o nie proszą. Dzięki za przepisy. Gorąco pozdrawiam i wszystkich zachęcam do ich spróbowania.
Bardzo miło mi to czytać 🙂
rogaliki wyszły super:-) polecam, przepis. Są mięciutkie nawet następnego dnia. Świetnie nadają się dla dzieci do szkoły:-)
Witam, Czy mleko można zastąpić wodą?
Dzień dobry!
Tak, może to być woda albo mleko kokosowe 🙂
Pięknie dziękuję za odpowiedź.
U mnie w sklepach jest orkiszowa gruba i drobna – tylko taki jest podział. Rozumiem, że „orkiszowa jasna” to raczej ta moja drobna?
Tak. Z grubej, czyli pełnoziarnistej/razowej nie uda się pieczywo formowane.
A jakby użyć grubszej mąki, bardziej razowej? Udałyby się?
Oj nie, razowa nie jest tak plastyczna, więc nie wyjdzie z tego kształty rogalik. Można natomiast mąkę pszenną zastąpić orkiszową jasną lub wymieszać pszenną z pełnoziarnista 🙂
Rogaliki wyszły super, troszkę delikatniejsze w smaku niż bułki maślane z bzem, ale tak samo pyszne 🙂 Teraz zbieram się w sobie aby jeszcze raz spróbować ten bezglutenowy chleb z ziemniakami, który był w moim przypadku totalną porażką, oby tym razem mi się udał 🙂 Pozdrawiam i proszę trzymać kciuki za chleb 😉
Cieszę się, że rogaliki smakowały i trzymam kciuki za chleb bezglutenowy 🙂
Zrobiłem prawie dokładnie wg przepisu, zmiana to 15 g drożdży świeżych. Wyszła rewelacja, do „sklepowych” nie ma porównania. Mięciutkie, że aż rozpływają się w ustach.
Bardzo się cieszę, że zasmakowały 🙂
A w jakiej temperaturze pieczemy ?
W 190 stopniach 🙂