Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do suchych składników wbijamy jajko. Dodajemy na przemian masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, każdą wałkujemy na cienki placek i zawijamy jak naleśnik. Boki \"roladki\" zawijamy tworząc rogala i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane rogale przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych rogalów smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen

Wasze komentarze

  • Dawid 8 listopada 2022 o 16:05
    Ocena:

    Czemu rogaliki pękają po upieczeniu?

  • Alicja 31 stycznia 2022 o 06:34

    Jest jeszcze jeden sposób na formowanie rogalików. Ciasto rozwałkować na duży placek jak na pizzę i podzielić na 8 kawałków jak pizzę . Mamy prawie trójkąty bez kombinowania .Zwijamy od grubszego końca .

    • Małgosia 31 stycznia 2022 o 08:07

      O tak, to bardzo wygodny sposób formowania rogalików. Na naszej stronie pokazujemy różne metody – dla każdego coś miłego 🙂

  • Agnieszka 7 czerwca 2019 o 11:58

    Czy jest możliwość zrobienia wieczorem rogali i na noc schować do lodówki?

  • adriana 28 sierpnia 2016 o 22:09

    Bardzo dziękuję. Już przeglądałam. Przepisy cudne!

  • Adriana 26 sierpnia 2016 o 13:07

    Rogaliki wyszły rewelacyjnie! Uratowała Pani mój honor,ponieważ zupełnie nie mam ręki do pieczenia pieczywa. A tu mi się pięknie udały 🙂 Upiekłam je na mące orkiszowej. Dziękuję i pozdrawiam. Moze jakiś przepis na buleczki itp.bez glutenu i nabiału? Byłabym bardzo wdzięczna 🙂

  • Majka 13 lipca 2016 o 15:26
    Ocena:

    Wspaniałe w każdym calu 🙂

  • Aga 1 lipca 2016 o 10:15
    Ocena:

    Rewelacja! Z dotychczas przetestowanych przeze mnie przepisów drożdżowych, ten jest najpyszniejszy, do tego bardzo przyjemny w wykonaniu. Zmniejszyłam o połowę ilość cukru, dzięki temu rogaliki świetnie smakują nie tylko ze słodkimi dodatkami 😉

    • Tosia 4 lipca 2016 o 08:26

      Super 🙂 A z proporcjami cukru można śmiało eksperymentować.
      Polecam też rogale na zakwasie!

  • Baśka 27 stycznia 2016 o 09:12

    Te rogaliki są rewelacyjne! Co prawda piekę je bez „posypek”, ale to ze względu na dzieci,które wciąż mnie o nie proszą. Dzięki za przepisy. Gorąco pozdrawiam i wszystkich zachęcam do ich spróbowania.

  • Magda 13 października 2015 o 11:40

    rogaliki wyszły super:-) polecam, przepis. Są mięciutkie nawet następnego dnia. Świetnie nadają się dla dzieci do szkoły:-)

  • Monika 27 lipca 2015 o 11:09

    Witam, Czy mleko można zastąpić wodą?

  • basia 27 czerwca 2015 o 21:03

    U mnie w sklepach jest orkiszowa gruba i drobna – tylko taki jest podział. Rozumiem, że „orkiszowa jasna” to raczej ta moja drobna?

  • basia 25 czerwca 2015 o 13:42

    A jakby użyć grubszej mąki, bardziej razowej? Udałyby się?

    • Tosia 25 czerwca 2015 o 18:51

      Oj nie, razowa nie jest tak plastyczna, więc nie wyjdzie z tego kształty rogalik. Można natomiast mąkę pszenną zastąpić orkiszową jasną lub wymieszać pszenną z pełnoziarnista 🙂

  • Magda 16 czerwca 2015 o 23:04
    Ocena:

    Rogaliki wyszły super, troszkę delikatniejsze w smaku niż bułki maślane z bzem, ale tak samo pyszne 🙂 Teraz zbieram się w sobie aby jeszcze raz spróbować ten bezglutenowy chleb z ziemniakami, który był w moim przypadku totalną porażką, oby tym razem mi się udał 🙂 Pozdrawiam i proszę trzymać kciuki za chleb 😉

  • Artur 15 czerwca 2015 o 17:26
    Ocena:

    Zrobiłem prawie dokładnie wg przepisu, zmiana to 15 g drożdży świeżych. Wyszła rewelacja, do „sklepowych” nie ma porównania. Mięciutkie, że aż rozpływają się w ustach.

  • An etka 13 czerwca 2015 o 15:56

    A w jakiej temperaturze pieczemy ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej