Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty ser i sól. Wlewamy letnią wodą na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 1,5 h.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Ugotowany bób łączymy z miękkim masłem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na zieloną pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm. Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca. Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowany wieniec kładziemy na blasze i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy tartym serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce. Wieniec chlebowy podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min