Sezon na bób trwa, a mi wciąż nie brakuje pomysłów na jego wykorzystanie. Oczywiście bób świetnie smakuje po prostu ugotowany i podany np. z bułką tartą (przepis na domową wersję). Sezon jednak trwa krótko, więc staram się go wykorzystać w pełni i znaleźć też chwilę na zielone eksperymenty.
Zainspirowana świątecznym przepisem na drożdżowy wieniec z makiem, postanowiłam przygotować jego wakacyjną i wytrawą wersję. Jako farsz wybrałam rozgnieciony bób z masłem czosnkowym i koperkiem. Do ciasta dodałam jeszcze odrobinę tartego sera i posypałam nim też wierzch wypieku.
Wyszło pysznie, intrygująco i sezonowo 🙂
Mhmmm pychotka, dzisiaj przepis wypróbowany, bez żurawiny bo jej akurat nie miałam, jako samego bobu zjadać nie lubię, natomiast gdzieś dodany do dania lub jak tym w przypadku do wypieku – no świetna sprawa 🙂 wyszło super, ciasto ładnie urosło, na blasze jeszcze więcej urosło, smaczny chlebek 🙂
Cieszę się!
A GDZIE PRZEPIS -JAK FORMOWAĆ WIENIEC? ZAMIAST BEZMYŚLNIE WPISYWAĆ DWA RAZY TO SAMO-JAK PRZYGOTOWAĆ FARSZ-NALEŻAŁO NAPISAĆ- FORMOWANIE WIEŃCA/ PODPIS ZDJĘCIA!/
A przepraszam bardzo skąd te pretensje i czemu ten Caps Lock? Przy przenoszeniu starego przepisu na nowy portal musiał się wkraść chochlik, każdemu się może zdarzyć 🙂
Zaraz to zostanie poprawione. Pozdrawiam.
Ciekawie wygląda ten wieniec.
A bób jest pyszny.
Serdecznie pozdrawiam:)*
I tak cudownie zielono!