Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jajko, sól i tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie przykrytej ściereczką na godzinę.
formowanie
50 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku bułeczek dociskamy posypanym mąką patyczkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą, dociskamy ponownie patyczkiem nacięte bułeczki i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach, następnie z wierzchu posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 2 minuty. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 29 marca 2017 o 13:00

    Wsadziłam ciasto do lodówki, żeby upiec wersję „nocną” i przy okazji zaobserwowałam ciekawe zjawisko fizykalne. 🙂 Ponieważ miałam mało czasu, wyrobiłam bułki z zimnego ciasta, po czym przykryłam je dwoma warstwami ścierek i wsadziłam do piekarnika na 50 stopni (co zwykle robię z ciastem do wyrastania). Z powodu różnicy temperatur pod ścierkami i w piekarniku na cieście zebrała się wilgoć, która wsiąknęłą i spowodowała, że ciasto stało się zbyt rzadkie i bułki rozlazły się na boki. Wiem, że zawsze pisze, żeby cieasto z lodówki postawić w temperaturze pokojowej, teraz wiem też dlaczego. 😀 Nie ma to, jak uczenie się metodą prób i błędów…. mam nadzieję, że chociaż zjadliwe będą, pomimo że nie pierwszej piękności.

  • Majka 18 stycznia 2017 o 23:17
    Ocena:

    Pyszne ?

  • Kataryna 2 lipca 2016 o 14:44
    Ocena:

    Wiele razy już piekłam te bułki, faktycznie blisko im do idealnych. 🙂

  • Ewelina 7 maja 2016 o 19:29
    Ocena:

    Można inną mąkę typu orkiszowa i jakie proporcje wówczas?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej