Przepis

Wyrabianie ciasta
65 min
Wyrabianie ciasta
  • Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.
  • Po 5 minutach przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Wyrastanie
30 min
Wyrastanie
  • Po godzinie rozciągamy wyrośnięte ciasto na powierzchni blachy od piekarnika (wyłożonej pergaminem). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
  • W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki. Wierzch dekorujemy plastrami świeżej figi, listkami rozmarynu i ziarenkami soli. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
Pieczenie
25 min
Pieczenie
  • Chlebek pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej