Przepis

Wyrabianie ciasta
65 min
Wyrabianie ciasta
  • Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.
  • Po 5 minutach przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Wyrastanie
30 min
Wyrastanie
  • Po godzinie rozciągamy wyrośnięte ciasto na powierzchni blachy od piekarnika (wyłożonej pergaminem). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
  • W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki. Wierzch dekorujemy plastrami świeżej figi, listkami rozmarynu i ziarenkami soli. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
Pieczenie
25 min
Pieczenie
  • Chlebek pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Eustachy 22 września 2016 o 19:53

    Dziekuje bardzo za szybka i konkretna odpowiedz 🙂 pozdrawiam

  • Eustachy 22 września 2016 o 16:40

    A jesli nie mam suchych drozdzy to jakie sa proporcje do zywych

    • Tosia 22 września 2016 o 19:33

      Zasada jest taka, że drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej. Oczywiście trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn. W tym przypadku w zaokrągleniu będzie to 15 g.

  • Maciej 1 października 2014 o 19:08
    Ocena:

    220°C z obiegiem czy góra-dòł? A blachę można posmarować oliwą i posypać otrębami?
    Pozdrawiam.

    • Tosia 1 października 2014 o 19:37

      Góra-dół, jeśli włączamy termoobieg to zawsze to zaznaczamy w przepisie.
      Blachę można śmiało posmarować oliwą i posypać otrębami, zamiast używać pergaminu.
      Pozdrawiam 🙂

  • gin 1 października 2014 o 17:19

    Mmm, cudowna 🙂
    Ja właśnie przyniosłam figi do domu i się zastanawiam, co z nich zrobić… 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej