Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, orzechy, melasę, kakao i sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy krótko ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną formę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto, wyrównując wierzch. Posypujemy orzechami i delikatnie je dociskamy. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięty pumpernikiel pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min