Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Do misy wsypujemy trzy rodzaje mąki, dodajemy drożdże, kakao, cukier oraz sól. Suche składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy melasę. Stopniowo zaczynamy wlewać powoli letnią wodę i wyrabiać ciasto mikserem. Po 6 minutach ciasto na chleb będzie odpowiednio wyrobione. Będzie ciemnie i lepkie w dotyku.
wyrastanie
wyrastanie
2.Prostokątną formę (u mnie 20 cm x 23cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy płatkami owsianymi. Do formy przekładamy wyrobione ciasto. Dłoń zwilżamy dłonią i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pumpernikiel pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min