Bardzo lubię pumpernikiel, udało mi się nawet opracować całkiem niezłe domowe wersje tego wypieku, zarówno w wersji drożdżowej, jak i na zakwasie. Pumpernikiel najbardziej lubię jeść z serami, czasem położę też np. plaster gruszki, poleję miodem i posypię orzechami. I to właśnie orzechy postanowiłam przemycić w kolejnym bochenku.
Początkowo myślałam o dodatku masła orzechowego do ciasta, ale później stwierdziłam, że dodatek melasy do pumpernikla zdominowałby i tak orzechowy smak. Dlatego dodałam całe orzechy, które przyjemnie chrupią w każdej kromce. Wybrałam orzechy nerkowca i arachidowe, ale śmiało możecie wybrać włoskie, migdały lub laskowe.
Zapomniałam o gwiazdkach 🙂
Dzień dobry. Upiekłam, wyszedł smaczny. Polecam.
Cieszę się bardzo, że przepis spełnił Pani oczekiwania.
Witam, na jaka wielkosc formy podane sa powyzsze składniki? Przepis wyglada obiecujaco 🙂
Pozdrawian
Niestety nie pamiętam, stary przepis i nie mam już tej formy. To była taka prostokątna forma na brownie, mniej więcej 18×22 cm, ale pumpernikiel można śmiało upiec też w małej keksówce.
Robiłam już kilka razy. Chlebek jest PRZE-PYSZ-NY! Pozdrawiam 🙂
Super, dzięki za komentarz 🙂
Dzień dobry! Chciałabym przygotować chleb (na zakwasie) wieczorem i upiec rano. Czy mogę zostawić gotowe ciasto do wyrośnięcia na 7-8 godzin?
Dzień dobry.
To wszystko zależy od przepisu, bo czasem gdy chleb na zakwasie wyrasta zbyt długo to wychodzi przerośnięty i kwaśny, ale 7 godzin to jeszcze powinno być ok, zależy też od temperatury w domu i różnych czynników. Ja bym zaryzykowała 🙂
Ewentualnie można zrobić tak, że ciasto wkłada się w formie do lodówki, to spowalnia proces wyrastania, potem 30 minut przed pieczeniem, czyli rano, trzeba ciasto doprowadzić do temperatury pokojowej i można piec.
Pozdrawiam.
Witam. Upieklam obydwa chlebki zarówno na zakwasie jak i na drożdżach, są doskonałe choć różnią się trochę od siebie. Sama nie wiem który lepszy, bardzo lubię pumpernikiel i myślę że ten na drożdżach bardziej przypomina ten ze sklepu. Bardzo dziękuję za przepisy właśnie teraz rośnie następny na zakwasie. Pozdrawiam.
Dzień dobry 🙂
Cieszę się, że oba wypieki smakowały. Rzeczywiście, ten drożdżowy w smaku chyba bardziej przypomina drożdżowy, pewnie też dlatego, że pumpernikiel raczej piecze się na drożdżach. W wersji na zakwasie jest eksperymentalny i trochę inspirowany prawdziwym pumpernikiel.
Pozdrawiam serdecznie,
Ja niespecjalnie lubię pumpernikiel, ale takiego domowego to bym spróbowała 🙂
A jakie właściwości ma melasa w tym przepisie? Można ją czymś innym zastąpić lub pominąć? Gdzie można kupić melasę?
Melasę trzcinową lub buraczaną można kupić w marketach lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Nadaje ona chlebowi nie tylko słodkawego smaku, dzięki czemu razowy chleb na zakwasie nie jest kwaśny, ale także koloru i wpływa na konsystencję miąższu, który jest dosyć zwarty i przypomina pumpernikiel ze sklepu. Można ewentualnie z melasy zrezygnować i dodać odrobinę miodu, wtedy będzie to po prostu razowiec na zakwasie, zupełnie inny, ale na pewno smaczny 🙂
„Pumpernikiel z orzechami na zakwasie”- Bardzo przepraszam, ale nie widzę w przepisie zakwasu, czy tak ma być?
Bardzo przepraszam za moją pomyłkę, proporcje przygotowywałam z głowy i nie zapisałam ich na kartce, będąc pewna, że nie zapomnę. Noi zapomniałam napisać o zakwasie, ale było go 200 g, tego jestem pewna, już poprawiłam. Reszta bez zmian. Dziękuję za czujność i pozdrawiam 🙂
Uwielbiam pumpernikiel,jeszcze nigdy go nie piekłam.Moje pytanie – czy on wyrośnie bez drożdży,zakwasu?
Chciałabym go spróbować.Pozdrawiam
Bardzo przepraszam za moją pomyłkę, proporcje przygotowywałam z głowy i nie zapisałam ich na kartce, będąc pewna, że nie zapomnę. Noi zapomniałam napisać o zakwasie, ale było go 200 g, tego jestem pewna, już poprawiłam. Reszta bez zmian. Dziękuję za czujność i pozdrawiam 🙂