Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno suszone owoce, sól, aktywny zakwas. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3-4 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka (złączeniem ku górze) oprószonego mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Spryskujemy z wierzchu chleb wodą i wstawiamy do piekarnika (można także dodatkowo go naciąć). Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy pieczenie góra-dół. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 37 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 37 min