Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

wyrastanie
wyrastanie

2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.

drugie wyrastanie
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego posypanego mąką, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów jeszcze na 2 godziny.

pieczenie
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, wlewamy wodę. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy. Wkładamy do rozgrzanego i naparowanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, następnie ustawiamy tryb góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 28 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 14 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min