Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno suszone owoce, sól, aktywny zakwas. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3-4 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka (złączeniem ku górze) oprószonego mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Spryskujemy z wierzchu chleb wodą i wstawiamy do piekarnika (można także dodatkowo go naciąć). Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy pieczenie góra-dół. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Michał 22 kwietnia 2022 o 09:30
    Ocena:

    Dwa razy podchodziłem do tego chleba i potrzebuję rady jak zrobić ideał. Za pierwszym razem ciasto nie dało się formować w bochenek, ratowałem się foremką, smakował wybornie. Chciałem uzyskać bochenek, więc za drugim razem dałem trochę mniej wody, bochenek wyszedł, ale zbyt zwarty w środku, prawie bez powietrza. Dodam, że mąka pszenna to 750 zamiast 650.

  • Majka 18 stycznia 2018 o 22:39
    Ocena:

    Chlebek wyszedł wyborny ? Jadłam jeszcze lekko ciepły ☺️

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej