Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną razową wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże suszone, sól oraz miód. Stopniowo dolewamy wodę.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Krótko wyrabiamy ciasto o lekko lepiącej się konsystencji. Ciasto na na prosty chleb razowy nie wymaga długiego zagniatania.
Wyrabianie ciasta
40 min
Wyrabianie ciasta
3. Ciasto na prosty chleb razowy przekładamy do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wyrównujemy wierzch. Oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
4. Wyrośnięte ciasto na prosty chleb razowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i pieczemy przez ok. 40 minut. Chleb kroimy po wystudzeniu.
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej