Pomidorowe chlebki naan na zakwasie to nowa reptura na moim blogu. Na blogu jest już kilka przepisów na hinduskie chlebki naan. Co prawda tradycyjnie, wypiekane są w charakterystycznym piecu Tandoor, ale w warunkach domowych również można przygotować chlebki, które będą je bardzo przypominały.
Większość chlebków naan wyglądem przypomina „łezkę”, chociaż niektóre formowane są także jako cienki okrągły placek. Wypiekane są zazwyczaj na drożdżach, ale tym razem postanowiłam upiec wariację na ich temat i wykorzystać do tego zakwas.
Puszystości chlebkom nadaje jogurt, a smak podkręcają kawałki świeżego pomidora oraz posmarowany wierzch oliwą czosnkową.
Żeby upiec chlebki naan potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na pomidorowe chlebki naan na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz wypiek 🙂
A gdybym chcial wykorzystac drozdze to jaka proporcja?
Chlebki wyszły boskie!!!
Już wczoraj jak tylko zobaczyłam przepis zabrałam się za robienie masy.
Bez konsultacji wstawiam wyrośniete ciasto do lodówki, zaraz po przyjściu pracy tylko uformowalam chlebki, poczekały sobie pół godzinki do nabrania temperatury pokojowej i siup do piekarnika…. były cudowne…. wszystkie zjedzone.
Dziękuję bardzo za przepisy. U nas w domu już się nie kupuje chleba.
Pozdrowienia i buziaki
Super, bardzo się cieszę, że patent z wyrastaniem ciasta w lodówce sprawdził się w przypadku tego przepisu. I oczywiście, że smakowało!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy mogę wstawić masę na noc do lodówki i rano formować chlebki? Jeśli tak ,to po wyrośnięciu czy przed?
Dzięki i buziaki
Tak, można tak zrobić i istnieją trzy możliwości.
Albo po wyrobieniu ciasta wkłada się je do lodówki, rano wyciąga, doprowadza do temperatury pokojowej, formuje chlebki i zostawia je jeszcze na godzinę przed przykryciem.
Można też zostawić wyrobione ciasto na 3 godziny, uformować chlebki naan na tacy wyłożonej pergaminem, przykryć i wstawić do lodówki. Rano przerzucić na blachę, doprowadzić do temperatury pokojowej i upiec.
Trzecia opcja to od razu uformowanie chlebków po wyrobieniu ciasta, wstawienie na tacy do lodówki i rano przełożenie na blachę i pozostawienie jeszcze na minimum 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Powodzenia i czekam na komentarz, która opcja się sprawdziła 🙂