Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, jogurt, przyprawy. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i dosyć gęste. Potrwa to kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, dzielimy na 8-10 części, z każdej z nich formujemy placek przypominający \\\"łzę\\\".
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane chlebki naan kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
pieczenie
12 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu/wodą. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką. Skrapiam wierzch wyrośniętych chlebków naan oliwą smakową. Wkładamy chlebki do naparowanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Paweł 7 czerwca 2016 o 16:36

    A gdybym chcial wykorzystac drozdze to jaka proporcja?

  • iza 10 czerwca 2015 o 16:18

    Chlebki wyszły boskie!!!
    Już wczoraj jak tylko zobaczyłam przepis zabrałam się za robienie masy.
    Bez konsultacji wstawiam wyrośniete ciasto do lodówki, zaraz po przyjściu pracy tylko uformowalam chlebki, poczekały sobie pół godzinki do nabrania temperatury pokojowej i siup do piekarnika…. były cudowne…. wszystkie zjedzone.
    Dziękuję bardzo za przepisy. U nas w domu już się nie kupuje chleba.
    Pozdrowienia i buziaki

    • Tosia 10 czerwca 2015 o 16:57

      Super, bardzo się cieszę, że patent z wyrastaniem ciasta w lodówce sprawdził się w przypadku tego przepisu. I oczywiście, że smakowało!
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • iza 9 czerwca 2015 o 19:18

    Czy mogę wstawić masę na noc do lodówki i rano formować chlebki? Jeśli tak ,to po wyrośnięciu czy przed?
    Dzięki i buziaki

    • Tosia 10 czerwca 2015 o 09:29

      Tak, można tak zrobić i istnieją trzy możliwości.
      Albo po wyrobieniu ciasta wkłada się je do lodówki, rano wyciąga, doprowadza do temperatury pokojowej, formuje chlebki i zostawia je jeszcze na godzinę przed przykryciem.
      Można też zostawić wyrobione ciasto na 3 godziny, uformować chlebki naan na tacy wyłożonej pergaminem, przykryć i wstawić do lodówki. Rano przerzucić na blachę, doprowadzić do temperatury pokojowej i upiec.
      Trzecia opcja to od razu uformowanie chlebków po wyrobieniu ciasta, wstawienie na tacy do lodówki i rano przełożenie na blachę i pozostawienie jeszcze na minimum 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
      Powodzenia i czekam na komentarz, która opcja się sprawdziła 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej