Nie jestem wielkim koneserem piwa, ale od czasu do czasu lubię je wypić. Najchętniej sięgam wtedy po piwa pszeniczne i miodowe, chociaż daję szansę zawsze różnym piwom rzemieślniczym i produkowanym przez małe browary.
Piszę o tym dlatego, bo piwo świetnie sprawdza się też w domowej piekarni. Nadaje wypiekom ciekawego smaku i wpływa nie miąższ chleba. Za sobą mam już kilka piwno-chlebowych eksperymentów, a tym razem postanowiłam dodać je do żytniego chleba na zakwasie.
I wyszedł z tego niezły bochenek chleba! Jeśli chodzi o gatunek piwa, wybór pozostawiam Wam, myślę, że większość się sprawdzi dobrze, a wszystko to kwestia gustu 🙂
Na moim młodym zakwasie ciasto wyrastało 20 godzin ,potem chlebek piekł się godzinę w piekarniku . Efekt końcowy to poezja smaku.
można zakwas zastąpić drożdżami ?
Nie bardzo, takie modyfikacje trochę nie mają sensu, zmieniają się proporcje, sposób wyrabiania chleb, czas wyrastania, smak i wygląd. Na blogu są przepisy z piwem na chleby drożdżowe. A mąka żytnia jest dedykowana wypiekom na zakwasie, z drożdżami się średnio lubi.
W końcu znalazłam ulubieńca! Moja druga połówka twierdzi, że to mój najlepszy chleb do tej pory 🙂 Niezwykle smakowicie 🙂
Cieszę się! 🙂
Dzień dobry!
Bardzo mi się spodobał ten przepis i chciałabym go wypróbować. Mój zakwas jednakże jest jeszcze dość młody (ma dwa miesiące) i normalnie chleby wyrastają na nim ciut dłużej niż w przepisach, choć i tak wychodzą pyszne. W związku z tym mam pytanie, czy ten przepis mogę zrobić w wersji nocnej, a jeśli tak, to czy jakoś modyfikować proporcje?
Pozdrawiam! 🙂
Dzień dobry?
A jak dłużej wyrastają Pani ciasta? Myślę, że można z młodym zakwasem zostawić to ciasto na jakieś 1,5-2 h dłużej, zmniejszyłabym ewentualnie ilość zakwasu o 50 ml, aby ciasto nie przerosło za bardzo i nie stało się kwaśne. Przez to będzie trzeba dać chyba odrobinę więcej wody, jeśli odejmie się ilość zakwasu.
Pozdrawiam i powodzenia 🙂
Na ogół po ok. 4 h, które często są w przepisach moje ciasto właściwie jest lekko wyrośnięte albo dopiero zaczyna rosnąć. Na takie wyrośnięcie, którego oczekuję, muszę poświęcić 5 do 6h (raz zostawiłam na 7h). Nie jest kwaśne ani nic niedobrego mu nie jest…
Będę próbować 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Bardzo smaczny upiekłem go już 3 razy 😉
Super, polecam też inne wypieki 🙂
Muszę wypróbować.