Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Piwo wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, aby było letnie. Aktywny zakwas mieszamy z mąkami. Dodajemy cukier, sól i kminek (który można pominąć). Powoli wlewamy piwo i wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach, gdy składniki będą już ze sobą połączone, przekładamy lepkie ciasto do miski.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, którą wkładamy do koszyka oprószonego mąką lub obłożonego ściereczką/folią spożywczą. Ciasto przykrywamy, a koszyk stawiamy w ciepłym miejscu. Po 3 godzinach odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z termooboiegiem. Do miseczki ze stali nierdzewnej wlewamy wodę lub wrzucamy kostki lodu. Stawiamy na dnie piekarnika. Chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem (u mnie jak spiralę). Wkładamy blachę i podpiekamy chleb 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, włączamy opcję pieczenia góra-dół. Chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min