Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Rabarbar delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w cukrze i zostawiamy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy posiekane zioła. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do dokładnego połączenia składników. Wrzucamy rabarbar i mieszamy ciasto raz jeszcze.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min