Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Rabarbar delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w cukrze i zostawiamy.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy posiekane zioła. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do dokładnego połączenia składników. Wrzucamy rabarbar i mieszamy ciasto raz jeszcze.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej