Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki oprócz mleka i rabarbaru umieszczamy w misie. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy z łyżką cukru (można dać więcej). Każdą część rozpłaszczamy, na środku umieszczamy rabarbar i zbieramy boki ciasta ku środkowi formując bułeczkę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej