Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Rabarbar delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w cukrze i zostawiamy.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy posiekane zioła. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do dokładnego połączenia składników. Wrzucamy rabarbar i mieszamy ciasto raz jeszcze.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 20 maja 2016 o 17:02

    Mam pytanie do tego chutneya, przepraszam, że tak głupio tutaj, ale na tamtym blogu nie udaje mi się opublikować (jako Anonimowy).
    Przez ile czasu można go przechowywać?

    • Tosia 21 maja 2016 o 14:22

      Chutney można śmiało pasteryzować, świeżo zrobiony wystarczy w zakręconym słoiku wsadzić do piekarnika (temperatura powiedzmy 180 stopni) i zostawić na 15 minut. Wtedy może stać zamknięty nawet rok. A taki bez pasteryzowania i już otwarty myślę, że w lodówce do 2 tygodni 🙂

      • Kataryna 1 czerwca 2016 o 20:11

        Dziękuję za odpowiedź, na razie ciągle nie zrobiłam, rabarbar czeka w lodówce na swoją chwilę, może jutro. Ale na pewno zrobię!

  • Maja 29 sierpnia 2015 o 11:24

    Można taki chlebek zrobić bez rabarbaru czy wtedy zmienia sie proporcje?

    • Tosia 31 sierpnia 2015 o 13:28

      Można, a zamiast rabarbaru można np. dać suszone owoce 🙂 Proporcje ciasta raczej się nie zmienią

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej