Pełnoziarnisty chleb czosnkowy
Kojarzycie gotowe bagietki czosnkowe, jakie można kupić w supermarketach? Zazwyczaj są lekko nacięte i przeznaczone są do podgrzania w piekarniku. Trzeba przyznać są pyszne. Jednak myśl o tym ile zawierają w sobie chemii i jak bardzo „nadmuchane” są takie pszenne bagietki sprawia, że odechciewa się jeść.
Naszła mnie wielka ochota właśnie na coś czosnkowego. Uznałam jednak, że na pewno nie kupię tych chemicznych wytworów.
Dlatego zdecydowałam się, że upiekę pełnoziarnisty chleb i uformuję go w kształcie przypominającym trochę bagietkę, oczywiście będzie z dużą ilością czosnku. W efekcie wyszło z tego przepyszne czosnkowe pieczywo, które świetnie nadaje się do kanapek, a także grzanek na ciepło 🙂
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem tego chleba. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Dla tych, któryz wolą korzystać z ich świeżej formy – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na chleb z warzywami:
Dla miłośników aromatycznych ziół i świeżych warzyw mam jeszcze podpowiedź, jak upiec okrągły chleb na zakwasie, do którego możecie przemycić sporo warzyw i ziół. Chrupiące warzywa możecie włożyć do pełnoziarnistych tortilli czy pomidorowego podpłomyka.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Chleb wyszedł bardzo zbity i tylko trochę wyrósł, szkoda bo przepis wydawał się fajny…
Wypieki z samej mąki pełnoziarnistej lub razowej mają to do siebie, że wychodzą dosyć zbite, dlatego czasem warto dodać ok. 50 g mąki pszennej czy jasnej orkiszowej, aby wypiek wyszedł lżejszy.
Jeśli zależy nam na lekkim i pełnoziarnistym wypieku to warto z nim poeksperymentować dodając coś co nawilży ciasto np. puree ziemniaczane, mus jabłkowy czy zmiksowane daktyle o czym pisałam niedawno tu: https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnisty-chleb-daktylowy-zakwasie/
Przykro mi, że przepis Pani nie przypasował, jest on z 2012 roku, więc obecnie gdybym miała dzisiaj upiec pełnoziarnisty chleb czosnkowy pewnie wprowadziłabym kilka zmian np. dodając więcej wody, oliwy.