Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę tymianku, tarte buraki z jabłkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta przecinamy na środku, smarujemy białkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy metoda góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 280 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej