Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę tymianku, tarte buraki z jabłkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta przecinamy na środku, smarujemy białkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy metoda góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 280 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min