Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę tymianku, tarte buraki z jabłkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta przecinamy na środku, smarujemy białkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy metoda góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 280 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Folkowa 21 stycznia 2019 o 13:19

    Witam,
    Musze upiec. Chyba wdal się błąd… Bo wydaje mi się że temperaturę zmniejszamy do 180 stopni??

    • Tosia 22 stycznia 2019 o 08:42

      Niestety przy przenoszeniu starych przepisów na nowy portal wkradają się takie „literówki”. Oczywiście chodziło o 180 stopni.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej