Połowa miesiąca za nami, a ja jak na razie trwam dzielnie w moim postanowieniu, aby do wypieków nie dodawać mąki pszennej jasnej.
Od czasu do czasu lubię w weekend upiec chlebki pita, które można przeciąć i wypełnić „kieszonkę” ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem, warzywami i sosem. To fajna opcja obiadowa, ale także imprezowa.
Postanowiłam, że upiekę takie pity z mąki pełnoziarnistej. Znając jednak tę mąkę, z samego pełnego ziarna wyszłyby ciężkie i zbite bułki, a nie delikatne chlebki. Dlatego do ciasta dodałam namoczone siemię lniane, które nadało wypiekowi lekkości, a także odrobinę mąki orkiszowej jasnej.
Chlebki wyszły idealnie, są lekkie i z pełnego ziarna 🙂
Czy zamiast maki orkiszowej moge oddac make ryzowa?
Niestety z mąki ryżowej nie wyjdą takie pity, ale mogę polecić inne bezglutenowe wypieki: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂
Wspaniałe!!! Pyszne i delikatne, zrobiłam z nich 'zdrowe knysze’ wkładając do środka pokrojone warzywa 😀 przepis zapisuje bo napewno będą pojawiać się w mojej kuchni co jakiś czas, pozdrawiam 🙂
Zrobiłam, wyszły świetne! Pomimo mąki razowej wcale nie twarde ani zbite (jak się obawiałam).
To pewnie zasługa siemienia lnianego 🙂 Fajnie!