Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy mielony kardamon, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy. Letni płyn wlewamy powoli do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po 5 minutach ciasto będzie się trochę lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciast podsypujemy mąką i cienko wałkujemy (0,5cm). Miękkie masło miksujemy z cukrem i przyprawą korzenną. Słodką masę przekładamy na \\\"placek\\\" z ciasta wzdłuż dłuższego boku (widać na zdjęciu). Zginamy ciasto z dołu i góry. Zawijamy jak roladę. Z powstałej rolady kroimy bułeczki (6-8 sztuk). Foremki na muffiny smarujemy masłem. Przekładamy do nich bułeczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy miksturą wierzch bułeczek. Korzenne bułki pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej