W moim domu robi się coraz bardziej świątecznie. W dużym garnku właśnie gotuje się kapusta na farsz do pierogów i pasztecików. Mam już zamrożone wigilijne uszka do barszczu. Zaplanowałam menu na wieczerzę wigilijną oraz kolację w drugi dzień świąt, wtedy też spodziewam się gości.
Wśród świątecznych przysmaków, które zaplanowałam nie zabraknie także przygotowanego specjalnie na tę okazję pieczywa. Oprócz chleba, planuję także upiec korzenne bułeczki. W smaku i w wyglądzie podobne są do szwedzkich, cynamonowych bułeczek Kanelbullar, które pokazywałam Wam kilka miesięcy temu na blogu.
Zawijane cynamonowe bułeczki są naprawdę cudowne, a dziś na próbę postanowiłam trochę przerobić ulubiony przepis, dodając do ciasta także mąki pszennej pełnoziarnistej. Nadzienie to masło z cukrem, jednak tym razem cynamonowy smak został wzbogacony o korzenną przyprawę.
Wyszły z tego prawdziwe cudeńka, bardzo polecam ten przepis 🙂
swietne
Calkiem smaczne te buleczki. Ja drozdze rozpuszczalem w niecalej szklance wody wiec ciasto mi wyszlo mocno rzadkie (chociaz nie dodalem za to calego mleka). W efekcie w czasie wyrastania w foremkach buleczki stracily swoja forme rolady. Oczywiscie na smak to nie wplynelo.
Czyli jednak musiały się zaburzyć proporcje, ale cieszę się, że smakowo ok.
Pozdrawiam świątecznie.