Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy mielony kardamon, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy. Letni płyn wlewamy powoli do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po 5 minutach ciasto będzie się trochę lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciast podsypujemy mąką i cienko wałkujemy (0,5cm). Miękkie masło miksujemy z cukrem i przyprawą korzenną. Słodką masę przekładamy na \\\"placek\\\" z ciasta wzdłuż dłuższego boku (widać na zdjęciu). Zginamy ciasto z dołu i góry. Zawijamy jak roladę. Z powstałej rolady kroimy bułeczki (6-8 sztuk). Foremki na muffiny smarujemy masłem. Przekładamy do nich bułeczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy miksturą wierzch bułeczek. Korzenne bułki pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • janina 3 stycznia 2013 o 12:18

    swietne

  • Sławek 20 grudnia 2012 o 13:10

    Calkiem smaczne te buleczki. Ja drozdze rozpuszczalem w niecalej szklance wody wiec ciasto mi wyszlo mocno rzadkie (chociaz nie dodalem za to calego mleka). W efekcie w czasie wyrastania w foremkach buleczki stracily swoja forme rolady. Oczywiscie na smak to nie wplynelo.

    • Tosia 20 grudnia 2012 o 18:07

      Czyli jednak musiały się zaburzyć proporcje, ale cieszę się, że smakowo ok.
      Pozdrawiam świątecznie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej