Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, posiekane listki bazylii, przekrojone na pół pomidorki. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną bagietkę. Umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron umieszczamy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę spryskujemy z wierzchu wodą, pieczemy metodą góra-dół 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej