Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, posiekane listki bazylii, przekrojone na pół pomidorki. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną bagietkę. Umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron umieszczamy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę spryskujemy z wierzchu wodą, pieczemy metodą góra-dół 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 10 minut.
Smakowita
Upieczoną bagietkę serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min